Prezydium ERZ uznało decyzję Rady Administrującej UCI o przyjęciu rezygnacji Pana A. Profumo jako nieodpowiedzialną. Ta decyzja została podjęta w krytycznej fazie dla grupy jak i dla całego sektora finansowego w Europie i na świecie. Ponadto decyzja ta szkodzi wizerunkowi grupy i wprowadza poczucie niepewności w stosunku do pracowników jak i klientów grupy.
Prezydium ERZ dziękuje Panu Aleksandro Profumo za jego przekonanie, zaangażowanie i współpracę przy tworzeniu ERZ UCI i za wynikające z tego wzmocnienie dialogu społecznego w poszczególnych krajach.
Jednocześnie Prezydium ERZ uważa, że przyznana przez Radę Administrującą UCI kwota odprawy w wysokości 40 milionów Euro dla Pana A. Profumo jest znacząco za wysoka. Taka decyzja jest całkowicie sprzeczna z polityką firmy związaną z redukcją kosztów, która jest realizowana przez bank i która dotyka poszczególnych pracowników UCI. Prezydium ERZ żąda od Rady Administrującej UCI, żeby w przyszłości odprawy w takiej wysokości nie były ustalane i wypłacane.
Prezydium EWC przedstawiło Panu R. Piazzolli szefowi działu personalnego UCI swoje priorytety i stanowiska:
1. Utrzymanie stanowisk pracy w grupie,
2. Potwierdzenie i respektowanie umów, porozumień, gwarancji, praktyk obecnie obowiązujących w poszczególnych krajach Grupy UCI,
3 Utrzymanie autonomii, niezależności grupy w odniesieniu do modelu biznesowego i polityki kredytowej,
4 Utrzymanie międzynarodowego nastawienia i jedności grupy poprzez wypracowywanie odpowiednich modeli w których grupa prowadzi działalność,
5 Potwierdzenie polityki dialogu społecznego z organizacjami związkowymi lub radami pracowników we wszystkich krajach w których działa UCI, utrzymanie aktualnej roli ERZ jako międzynarodowego przedstawicielstwa wszystkich pracowników grupy,
6 Potwierdzenia gotowości Zarządu Gupy UCI do podpisania Porozumienia globalnego (Global Framework Agrement ),
Pan Rino Piazzolla w imieniu Pana D. Rampla Przewodniczącego Rady Administrującej UCI w szerokim zakresie potwierdził ciągłość polityki banku UCI i uwzględnił żądania Prezydium ERZ uznając je jako zasadne i wymagające kontynuacji i dalszej realizacji.
Prezydium ERZ zażądało spotkania z nowym Prezesem po jego nominacji możliwie jak najszybciej celem kontynuowania podjętych tematów a w szczególności omówienia kwestii związanych z presją sprzedażową wywieraną na poszczególnych pracowników UCI.
Prezydium ERZ UCI

Condividi su facebook
Condividi su twitter
Condividi su linkedin